Intensivkurs bre - Jotunheimen, Sognefjellshytta

Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Kurs, Brekurs, Fjellsport, Bretur
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)

Kurset vil bidra til å gi deg utvidet erfaring og kunnskap og det åpner nye arenaer for turer i alpint terreng! Mange flotte topper i Norge ligger i breområder. På dette kurset lærer du hvordan du trygt kan forsere disse på vei mot toppene eller bare oppsøke ditt eget eventyr og boltre deg i isen. Med fire lange dager i isen får du god innføring i det mest elementære med aktiviteter i is og på snø, og du vil lære om veivalgsvurderinger og turplanlegging.

Kurset holder base på Sognefjellshytta ved riksvei 55, 1415 moh. Hytta har en flott beliggenhet som utgangspunkt med kort vei til Smørstabbreen, Jotunheimens største bre. Andre breområder ligger alternativt innen kort kjøretur fra hytta.

Program

Du vil lære om hvordan breen beveger seg, veivalg og ferdsel, sikringsteknikk, hvordan du tryggest og best forserer sprekkområder og hvordan du bruker stegjern, isøks og andre sikringsmidler. Det settes av god tid til redningsøvelser og ulike bevegelsesmetoder i taulag på is og snø.

Hver kveld blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, samt planlegging og orientering om neste dag. Det er begrenset tid til teoriundervisning; - derfor er det viktig at du på forhånd gjør deg kjent med innholdet i Breboka (kan bestilles her). Endringer i programmet kan forekomme.

Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart.

Oppmøte kl. 18.00 på Sognefjellshytta, Sognefjellet.  Kursavslutning kl. 16.00, samme sted – fire aktive dager.

Generell informasjon

Pris
Kr 10 511,-. Kursprisen inkluderer instruksjon og overnatting, middag og frokost inkl. niste på Sognefjellshytta
Ikke-medlemstillegg kr 750. Bli medlem i DNT her.

Forkunnskaper
Aldersgrense for kurset er fylte16 år. Dette er et innføringskurs og det stilles ingen krav til forkunnskaper, utover at du er i god fysisk form. Du må være forberedt på at dagene ute på breen vil bli lange. Vi vil vanligvis være nede ved hytta igjen til middag ca 18.00, men det kan hende at en langtur strekker seg utover det.

Gradering

Kost og losji
Vi bor på Sognefjellshytta i 4 sengsrom. Her får vi servert frokost inkl. niste og middag. Det inkluderer også middag ankomstdagen. Du må selv ta med lakenpose eller leie sengetøy på hytta.

Sognefjellshytta
Sognefjellshytta byr på spektakulær utsikt over fjellene i Vest-Jotunheimen. Den ligger midt mellom øst og vest ved riksvei 55,  som er Nord-Europas høyeste fjellovergang. Dette er det perfekte utgangspunkt for fjell- og toppturer i noen av landets aller fineste fjellområder. Her kan du bestige et titalls 2000 meters-topper som dagstur.

Transport
Du må selv ordne med transport til Sognefjellshytta. Se eventuelt En-tur for mulighet for kollektivtransport.

Sjekk UT.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken. Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000. Rutebeskrivelser finnes blant annet i "Breføreren" (DNT 2001) og "Klatrefører for Jotunheimen" (Norsk Tindeklubb 2005).

Personlig klatre- og breutstyr
Komplett utstyrsliste finner du her. På utstyrslisten er det ikke nødvendig med brystsele og innbindingstau, men dere trenger en 240cm slynge i tillegg til resten av listen.

Personlig turutstyr

Breboka, Håndbok i brevandring av Sindre Haslene. Boka kan kjøpes i DNT-butikken eller bestilles her.

Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og votter (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer. Ta i tillegg med klær for innebruk.
Klær på brekurs blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått), innesko/joggesko.

Turutstyr: blant annet kart og kompass, førstehjelp, ryggsekk, hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant, fløyte med snor, Breboka og toalettsaker.

Øvrig utstyr: Se DNT Oslo og Omegns pakkeliste sommer.

Leie av utstyr
Isøks, stegjern og hjelm kan leies for kr 300,- for kurset. Dersom stegjern skal leies, så opplys om type støvel og størrelse i bookingen under «Andre merknader». Hvis du trenger å leie utstyr må du melde fra om dette ved påmelding.

Kontakinformasjon og vilkår

Har du spørsmål angående kurset, kart eller utstyr, anbefaler vi deg å ta kontakt med vår Turinformasjon på tlf. 22 82 28 22 mandag til fredag mellom kl. 08.30 – 16.00 eller på e-post turinfo@dntoslo.no

Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet her. Se også viktig informasjon sommer.

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår pkt. nr. 6, samt pkt. nr. 11 om deltakernes ansvar.

Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre turledere er godkjente gjennom DNTs egen turlederstandard. Kursledere, bre-, klatre- og skredinstruktører, er kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Intensivkurs bre - Jotunheimen, Sognefjellshytta

• DNT fjellsport Oslo