#LateSunday - Vinteridyll på truger rett utenfor byen 🐾👣 (DNT Oslo 26-45 år)

Fellestur

Dato
8. mars kl. 11:00 - 17:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Topptur, Dagstur, Trugetur, Dnt2645, #Latesunday, Eventyrskog, Introtur, Vinterglede, Aftertruge, #Vinteridyll
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslomarka (se kart)
Turkode
DNT Oslo 26-45
Dette arrangementet er over!

⚠️ ENDRING: Turens start- og sluttpunkt ble flyttet til Sognsvann istedenfor Frognersetteren som tidligere annonsert. Alle som melder seg på turen får tilsendt oppdateringer fortløpende.

Bli med på en koselig trugetur 🐾🐾 gjennom et av Oslos fineste vinteridyllandskapet. Opplev noen av Sør-Nordmarkas ukjente veier på en litt annerledes måte. En spennende mikroeventyr-tur der vi prøver å unngå de vanligste merkede stier og løyper. Selv om det er trist (regn-)vær i byen kan det være supre forhold der vi går.

Med truger kan man ferdes vinterstid på steder som er vanskelig tilgjengelig med ski på beina. Dette uten spesiell teknikk eller særlig opptrening.  

💡 Kjekt å vite: Truger byr flere andre fordeler, blant annet at de er overraskende lette og gøy å gå med uavhengig av terrenget. Man slipper timesvis forberedelser og utgifter til f.eks. smøring og sliping. Truger er enkelt bygget opp og rimelig i anskaffelse. Turgåing i rolig tempo om vinteren er en naturlig bevegelse og dermed også sunt. Truger kan brukes allsidig selv om det finnes mange forskjellige typer for ulike typer snø og terreng. I Norge virker truger å være undervurdert i bruk i forhold til andre land til tross for potensialet. At de kun er brukbare på hytta er en myte. Du kan gå i ro hvor du vil, utenfor ski-sirkuset og uten miljøbelastning.

Turen passer for både nybegynnere og erfarne turgåere, som vil oppleve nærområdet sitt, samt å gå med en gruppe andre friluftsinteresserte i alderen 26 – 45 år.

Turen er for deg som liker å prøve eller utforske nytt utstyr under trygge forhold, og hvis du vurderer å gå (topp-) turer på egenhånd etterpå. Samtidig med å ha det hyggelig med likesinnede. Målet i dag er opplevelsen og hyggen, ikke antall høydemeter.

Oppmøtested og turslutt

8. Mars 2020 kl. 11:00. Ved bomen etter Olympiatoppen og før kiosken på Sognsvann. Turledere har rød DNT jakke på. Turen slutter på samme sted.  Retur til samme sted om ettermiddagen ca. kl. 17-18 etter forholdene. 

Ankomst

Vær obs på å møte opp punktlig, siden vi ikke kan vente lenge pga. kulden.

T-bane: Det anbefales å ta T-bane. Venligst tar T-bane Linje 5 fra Oslo med senest ankomst kl. 10:54 ved Sognsvann T-banestajon. Deretter tar det 3 minutter for å gå til bomen.

Bil: Gode parkeringsmuligheter på selve oppmøte- og startstedet. Parkering skjer på egenhånd og –risiko.

Aktivitetsbeskrivelse & rute 

Fra kiosk ved Sognsvann går vi langs vannet på vestsiden. Vi følger skiløype og stig opp mot Fuglemyra langs Mysmermyrene. Vi tar en avstikk innom Fuglemyrhytta, der vi tar en kort pause (vann, do). Langs Fuglemyra mot Lortputt. Vi følger skogsbilvei bratt opp til Frønsvollen, videre over høydedraget over sti til Skennungsstua.

Skjennungsstua tar vi oss en vellfortjent lengre pause (3/4 -1 time). Her kan en nyte nystekt pizza, bakst, drikke (ta med penger) og peiskos. Kanskje vi finner på et quizz?!

Vi går tilbake ved at vi følge løype/ sti gjennom Langmyrene og Rakkesetermyr for å igjen treffe på skogsbilvei ved Lortputt. Nå følger vi stortsett Måneskinnsløypa ned til Sognsvann igjen der turen avslutter. 

Det gis et lite faglig innlegg rundt truger i en av pausene.

💡 Husk at planen kan endres basert på føreforhold, og tilpasses deltakernes ønsker. Avhengig av snøforhold går vi til fots og bruker løype eller brøytet vei alternativt til truger. Det er ofte en skiløype i nærheten. 

Turlengde og -varighet 

Ca. 10 km. Inklusive pauser tar det ca. 4,5 - 6 timer, avhengig av føre på denne dagen. Vi beregner en fart på mellom 2-4 km per time når vi går med truger.

Vansklighetsgrad

Middels krevende.

Når vi går med truger så går turlederen foran, da er det mye enklere for neste person å tråkke i sammen spor. Det er like som å gå til fots. Totalstigningen er 270 høydemeter som vi går trinnvis, og tar en pause før hver stigning. Vi tar oss god tid. Det blir noen avnitt der vi går gjennom vanlig skiløype. Dette kan vi lett tilpasse.

Ta med (se også liste i deltakerbrevet!)

 • Truger. NB: Kan evt. leies om du ikke har selv eller ingen andre kan låne til deg. Gi da tidlig beskjed til turlederne for å reservere.
 • Det er krav til solid fottøy dvs. fjellstøvler (som matcher truger).
 • Krav til brodder eller et ekstra par piggsko, når snøen er borte og veien blir isete (obs: piggsko erstatter ikke fjellstøvler og er ikke egnet for å ha truger på)
 • Viktig/ krav: Ha med en ekstra (ull-) trøye i sekken. Du kan enkelt skifte på hytta.  
 • Staver (teleskop- eller alpinskistaver). Leies ikke ut.
 • Liten hodelykt!
 • Varm drikke/ termos.
 • Gamasjer (snøen kan være våt).
 • Kle deg godt og bevisst etter det aktuelle værforholdet (ser etter "Vettakollen" eller "Skjennungsstua" hos yr.no, og ikke "Oslo"). Husk å ha på deg godt pustende (ull-) underklær, som er fordelaktig i oppoverbakkene. Ha også med deg varme klær for å holde varmen i pausene; en ekstra boblejakke til utepauser alltid godt å ha. Ellers hansker, lue og balaklava/buff. Det er bedre med flere lag enn en tykk og tungt jakke. 
 • Solbriller og solkrem ved behov.
 • Medbrakt matpakke/lett niste og drikke. Det er fine severingsmuligheter ved Skjennungstua!
 • Sitteunderlag
 • Liten tursekk for en dagstur til klær, mat og drikke ditt.

Turkart

Turlederne har kart med seg. Ved interesse: Nordmarka Sør 1:50 000.

Påmelding

Trykk på den røde "Meld deg på!" knappen i høyremargen på denne DNT nettsiden. Påmelding via Facebook gjelder imidlertid ikke. Turen er begrenset til 8 deltakere.

Kostnader

Turen er i utgangspunktet gratis. Om du leier truger hadde det vært fint om du gi en liten bidrag. Vipps til Carsten.

Spørsmål om turen

Spør turlederen Carsten (carsten-schwermer@gmx.de)

NB! Turen arrangeres av DNT Oslo Vandregruppa  på dugnadsbasis. Les mer om våre turer og opplegg. Vilkår for deltakelsen finne her.

 

#LateSunday - Vinteridyll på truger rett utenfor byen 🐾👣 (DNT Oslo 26-45 år)

⚠️ ENDRING: Turens start- og sluttpunkt ble flyttet til Sognsvann istedenfor Frognersetteren som tidligere annonsert. Alle som melder seg på turen får tilsendt oppdateringer fortløpende. Bli med på en koselig trugetur ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Carsten Ulrich Schwermer
 • Mette Langnes