Kajakktur rundt Vega på Helgeland

Fellestur

Fra dato
19. juli kl. 10:00
Til dato
24. juli kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom
Turtyper
Fellestur, Padletur, Kajakk, Helgeland, Langtur, Kajakkurs, Kajakktur, Ekspedisjon, Turkatalog2020, Turkatalog2020_Padletur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Friluftshuset Sørenga
Turområde
Helgelandskysten (se kart)
Turkode
12775
Dette arrangementet er over!

Bli med DNT Oslo og Friluftshuset på kajakkeventyr til Helgelandskysten.

Vi har gleden av å invitere deg til et fantastisk kajakkeventyr til Helgelandskysten, nærmere bestemt til øykommunen Vega.

Vega er ei øy og en øykommune på Helgeland i Nordland. I farvannet rundt Vega ligger det omtrent 6 500 øyer, holmer og skjær som alle står på UNESCOs liste over verdensarven. De eldste bosetningene på Vega er datert til steinalderen, ca. 10 000 år tilbake i tid. Dette er den aller tidligste påviste bosetningen i Nord-Norge og således et utrolig spennende sted å besøke. Spesielt med kajakk!

Denne kajakkturen går over 6 dager med utgangspunkt på hurtigbåtkaia på Vega. Turen har som mål å padle rundt øya Vega i Helgeland. Turen passer for deg som ønsker å være på tur i kajakk over flere dager i noe av den flotteste naturen vi har her til lands, verdensarvområdet rundt Vega.

Selve turen starter fra hurtigbåtkaia på øya Vega med forbindelse fra Brønnøysund. Der møtes vi og klargjør kajakk og øvrig utstyr før vi starter turen hvor vi skal padle rundt selve Vega og Søla. 

Vi satt som krav at du må du ha gjennomført grunnkurs kajakk hav for å bli med på denne turen. Området vi skal padle i ligger i 3-4 stjernes farvann, slik at du bør være komfortabel med å padle i urolig sjø og med bølger på ca. 1,25 meter. Er du usikker på erfaringsnivå og padleferdigheter, ta kontakt med instruktør / turleder som kan veilede. Det anbefales å ha gått teknikkurs før turen. Se DNT Oslo sine kurssider for påmelding.

For den som er interessert tilbyr vi et teknikkurs i havkajakk på Vega 25.-.26. juli. Dette vil være en god mulighet til å lære nye teknikker nyttige på en tur som rundt Vega. Se her for egen informasjon om teknikkurset. 

6 dager:
- 19. juli til 24. juli, eller
- 26. juli - 31. juli

Alder: 18+
Krav til deltakelse: Grunnkurs havkajakk, må kunne svømme.

Pris:

Kr 5900,- Prisen inkluderer lån av kajakker, åre, spruttrekk og vest. Dersom du ikke er medlem i DNT gjelder et tillegg på kr 400,-. Leie av tørrdrakt koster 750,- og må avtales på forhånd.

Oppmøte:

Turen starter med oppmøte på Vega Camping søndag 19. juli kl 10:00 eller søndag 26. juli  klokken 10:00. Vi vil benytte søndagen til å fordele utstyr, pakker kajakker og klargjør til neste dag. Det er muligheter for å handle dagligvarer på Vega, også på søndager. Overnatting fra søndag til mandag skjer på Vega Camping, denne overnattingen er inkludert i prisen. Deltakerne må selv ordne transport til og fra Vega.

Det er flere måter å komme seg til Vega, se her for fullstendig oversikt: https://www.visitvega.no/reisen/

For deg som ikke har bil kan tog til Mosjøen, buss og ferge til Vega være et alternativ.
Kjører du bil kan du ta ferge til Vega fra Horn, som ligger nord for Brønnøysund. 
Med fly så er Brønnøysund nærmeste flyplass. Fra Brønnøysund går det hurtigbåt til Vega.

Spør hvis du ønsker veiledning når det gjelder transport til og fra Vega.

Avslutning 

Turen avsluttes på hurtigbåtkaia på Vega.


Dagsetapper

Dag 1:  Start ved Hurtigbåtkaia - Padle til Nepsundet med pause og lunsj under veis. Nepsundet er et fantastisk område med god utsikt over til Søla. Her er det mulig å fylle vann. Dagsetappe ca. 20-22km.


Dag 2: Hvis været tillater det padler vi ut til det historiske Muddværet. Dette er en av de mange perlene i verdensarven, og området er derfor sterkt fredet. Alternativt topptur til Trollvasstinden (Vegas høyeste fjell). Uavhengig av hvor vi velger å dra på tirsdag, planlegger vi å komme tilbake til Nepsundet. Dagsetappe ca. 18-20km.

Dag 3: På onsdagen forlater vi campen vår i Nepsundet og padler nordover langs kysten hvor vi utforske området i Sølifjorden. Her er det mye fisk, så vi satser på at det blir fisk til lunsj denne dagen. Etter å ha fisket og sett på området, padler vi over til Søla og spiser lunsj ved den gamle bebyggelsen. Etter lunsj utforsker vi øygruppen nord for Søla før vi etablerer camp i en flott vik sør-vest på Søla. Dagsetappe ca. 18-20. km.

Dag 4: Torsdag forlater vi Søla og padler over selfjorden før vi utforsker hundrevis av store og små øyer på vei nordover til det lille fiskeværet Nes. På Nes ligger blant annet Verdensarvsenteret og Nes Kafe. Her spiser vi lunsj, kanskje blir det en is eller to, og her må vi også huske å fylle vann før vi padler ut til vår siste camp på denne turen, Sandøya. Dagsetappe ca. 18-20km. 

Dag 5: Fredag starter vi tidlig og starter på returen til hurtigbåtkaia. Fredagens etappe byr på helt andre naturopplevelser. Nå beveger vi oss inn i mer skjermet farvann med mange trange sunn, spredt bebyggelse og et rikt fugleliv. I 2019 telte vi over 20 hegre i et og samme tre. Vi satser på å være tilbake på hurtigbåtkaia ca. klokken 14. Da har vi tid til å skylle utstyret, pakke ut av kajakkene og å rekke både hurtigbåt og ferge over til fastlandet før det blir for sent på kvelden. Alternativt kan de som ønsker overnatte for egen regning hos Ulf på Vega Camping. Dagsetappe ca. 14-16km.

Utstyr 

Vi skal være på tur i 5 dager og overnatte i telt. Betjeningen hos Friluftshuset på Sørenga og i DNT butikken i Storgata vil være behjelpelig med å finne passende turutstyr for deg om du trenger å kjøpe noe.

Ta med:

- Telt
- Sovepose
- Liggeunderlag
- Primus
- Gass
- Kokekar
- Bestikk
- Drikkeflasker eller vannpose (10 liter vann). Vi fyller vann på Vega før turen starter men du må ha med det du skal oppbevare vannet i selv. Alle må ha 10 liter vann i kajakkene når padleturen begynner da vannkilder på turen er begrenset og påfyll av vann er nøye planlagt.
- Termos
- Turbukse, allværsjakke
- To skift ullundertøy (bukse, genser)
- To par sokker
- Lue
- Fottøy for å gå ute i naturen
- Mat for 6 dager (6 frokost, lunch og middager)
- Førstehjelpsutstyr
- Solkrem
- Caps eller hatt til å skjerme for sola
- Solbriller
- Padlehansker
- Andre ting du trenger for å være komfortabel 5 dager utendørs

Pakk alt i vanntette pakkposer, slik at utstyret ikke blir vått på tur. Plastposer er ikke godt nok.    

Har du eget padleutstyr så anbefaler vi at du bruker dette. Du kan låne vest, spruttrekk, åre av oss hvis du ikke har dette.

Alle deltakere må ha tørrdrakt på denne turen. Det er kaldt i vannet og av sikkerhetsmessige årsaker må tørrdrakt brukes. Hvis du ikke har egen tørrdrakt kan du leie dette av Friluftshuset for 750 kr.

Mat og drikke

Du må du selv sørge for å ta med mat og drikke for hele turen.

Turleder:

Turleder på turen som går 20.-24. juli er Svein Sætre. Svein har erfaring som kajakkinstruktør og turleder gjennom DNT. Svein har lang erfaring med ledelse utendørs fra Forsvaret. Han har god kunnskap om førstehjelp og risikovurdering. 

Turelder på turen som går 27.-31. juli er Ole Petter Ekhaugen. Ole Petter har lang erfaring som turleder og instruktør i kajakk. Ole Petter har erfaring med ledelse og operativ tjeneste i politiet. Han har god kunnskap om førstehjelp og risikovurdering. 

Praktiske tips:

Reise:

 - Reise via Brønnøysund anbefales se alternativer her: https://www.rome2rio.com/map/Oslo/Vega-Norway Fra Brønnøysund kan du enten ta ferge over til Vega om du kjører bil, eller hurtigbåt om du kommer med kollektivt. Det er kort vei fra hurtigbåtkaia til Vega Camping, men siden du har med deg mye baggasje, anbefaler vi deg eventuelt å ta taxi. Forhåndsbook gjerne denne da det ikke er mange av dem på øya. Trollfjell Taxi: 919 13 600

Forberedelser:

Vega ligger fra 14 til 30 kilometer ut i havet fra fastlandet. Dette betyr at deler av turen vil bli gjennomført i eksponert farvann. Videre skal vi være på tur i 5 dager hvor vi skal padle dagsetapper fra 16-22km med fullastede kajakker. Vi har derfor satt opp en liten liste med forberedelser som du bør gjøre før du møter opp på Vega.Ved å følge disse rådene, vet du hva som venter deg og du får et langt større utbytte av turen.

 - Egenferdigheter med kajakk: Du bør være komfortabel med å padle i 3 stjernes forhold i 3-4 stjernes farvann. Dette betyr vind opp til drøye 8 m/s (16knop) samt bølger med snitthøyde fra 0,5 til 1,25 meter (snitthøyde betyr at det kan være enkeltbølger som er betraktelig større). Videre må du beherske kameratredning i disse forholdene. For å være best mulig forberedt anbefaler vi at du deltar på et av våre teknikk-kurs i forkant av turen. Videre anbefaler vi deg å padle flere lengre turer i forkant med fullastet kajakk, det er mulig å leie kajakk hos oss over flere dager med utgangspunkt fra Sørenga. Da får du også testet de kajakkene vi har med på turen som er et utvalg av Tempest 165, Tempest 170 samt Zephyr. 

 - Utstyr: Selv om du får låne alt av kajakkutstyr av oss, anbefaler vi de som har eget utstyr som åre, vest og tørrdrakt om å bruke dette siden det er utstyr du er kjent med.  

 - Telt: Det er ikke mulig benytte hengekøye på denne turen, så alle må ha telt. 

 - Reiseforsikring: I tilfelle du må avbryte turen eller noe uforutsett skulle skje, anbefaler vi alle våre kunder om å ha reiseforsikring. Se ellers våre standardbetingelser for påmelding. 

 - Primus Gass. For de som velger å ta fly til Brønnøysund, er det viktig å huske at det IKKE er lov til å ta med gass eller annet brensel på fly. Ring eller send e-post til Ulf på Vega Camping, så sørger han for å ha gass til du kommer (943 50 080 / post@vegacamping.no).

 

Annet:

Trenger du turutstyr kan dette kjøpes i vår Turinformasjon eller i DNTs Nettbutikk

Generell informasjon: Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i generelle vilkår fellesturer.

Har du spørsmål angående kurset, om kart eller utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vår Turinformasjon: 

Telefon: 22 82 28 02, mandag til fredag mellom kl 08.30 og kl 16.00 eller på e-post:kajakk@dntoslo.no

Booking

For booking, klikk på dato øverst til høyre.

Kajakktur rundt Vega på Helgeland

Bli med DNT Oslo og Friluftshuset på kajakkeventyr til Helgelandskysten. Vi har gleden av å invitere deg til et fantastisk kajakkeventyr til Helgelandskysten, nærmere bestemt til øykommunen Vega. Vega er ei ...

Kontaktinformasjon: