I Nansens fotspor over Vossaskavlen

Fellestur

Fra dato
11. mars kl. 11:45
Til dato
13. mars kl. 19:05
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Skitur, Nansen, Vossaskavlen, Fjellski, Hyttetur
Arrangører
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Skarvheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

I 1884 gjennomførte Nansen sin berømte tur fra Oslo til Bergen over Vossaskavlen. Hva med å følge hans historiske spor, i hvert fall et lite stykke? Dette blir en ekte vintertur med fjellski i kupert terreng.

"Så var jeg oppe. Breen strakte sig flat foran, langt borte i vest blinket toppene mot Voss, i syd og sydøst Hardanger-fjellene, med Jøkelen og Ose-skavlen, og bak mig stod Hallingskarvets svære former mot himmel-rannen", skriver Nansen selv om Vossaskavlen. Dette må vi også oppleve!

PROGRAM

Dag 1: Oslo S til Hallingskeid (selvbetj), 1.093 moh
Oppmøte på Hallingskeid fredag kl 17:00.  Hallingskeid er en selvbetjent DNT hytte lokalisert ca. 200 m fra togstoppet. Fellesmiddagen blir kjøpt inn av turlederne på forhånd. Vi overnatter inne på hytta. 

Dag 2: Hallingskeid til Kaldavasshytta (ubetjent), 1.260 moh (12,5 km)
Skituren går over Vossaskavlen til den ubetjente DNT hytta Kaldavasshytta. Kaldavasshytta ligger i flott og barskt høyfjellsterreng mellom Upsete og Hallingskeid. På hytta lager vi felles middag og overnatter. Fellesmiddagen blir kjøpt inn av turlederne på forhånd. Husk å ha litt ekstra plass i sekken til fellesmaten.

Dag 3: Kaldavasshytta til Upsete/Myrdal stasjon, (867 moh) (6 km)
Skitur til Upset eller Myrdal ( Retur fra Upsete/Myrdal med tog. Dersom det er skredfare vil vi ikke kunne gå til Myrdal, da går vi til Uppsete og tar toget derfra. Deltakere som har forhåndsbestilt billett på toget fra Myrdal kan derfor risikere å måtte kjøpe ny billett eller tilleggsbillett.

Med forbehold om endring i programmet!

Generell informasjon:

Påmelding: Alle må melde seg på online innen 1. mars. Vi har ikke anledning til å ta med deltakere som ikke er påmeldt. Dette er en tur for DNT medlemmer. Bli medlem.

Pris: 300 kr. Dette dekker middag fredag + lørdag. Når det nærmer seg dato for turen vil dere motta en epost med kontonummer / Vipps for innbetaling. Først når denne er innbetalt så vil påmeldingen din bekreftes.

Maks antall deltagere på denne turen: 12

Turpakken inkluderer: middag fredag og lørdag. 
Transport og overnatting på Hallingskeid og Kaldavasshytta er ikke inkludert i prisen. Deltakerne selv booke togreise. Se VY for togbilletter og priser.

Anbefalte tog:

Oslo S - Hallingskeid
08:25 - 12:50
10:25 - 16:58 (via Myrdal)

Søndag 13 mars:
Upsete - Oslo S
17:58 - 00:27 (togbytte i Myrdal)

 

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Annet:

  • Deltakerne bestiller og dekker selv togbilletter.  Foreløpig ikke helt klart hvilke togtider Vy tilbyr så langt frem, mere info om  hvilke tog vi satser på kommer senere.  
  • Turledere reserverer plass på hyttene, men deltakerne betaler selv overnatting direkte på hyttene.
  • Deltakerne ordner selv frokost og lunsj begge dager. 

Gradering av turen: lengde rød/terreng rød
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Forkunnskaper:
Vi går sammen med turleder i et risikofellesskap hvor det forventes at deltakerne skal ha mye erfaring fra tilsvarende turer i vinterfjellet. Du må ha erfaring med og være komfortabel med å oppholde deg i vinterfjellet over lengre tid, og du må være i god nok fysisk form til å gjennomføre lange dagsmarsjer på fjellski med relativt tung sekk på ryggen. Du bør derfor ha erfaring med tilsvarende turer tidligere. Deltagere som ikke har tilfredstillende utstyr og ferdigheter vil kunne bli avvist av turleder på Hallingskeid.

  

Utstyr:
Personlig utstyr: Fjellski med stålkanter, feller, skismøring, staver med stor trinse, skredutstyr (spade, søkestang og skredsøker). 

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister. Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Hyttene har senger med dyner og puter, men husk å ta med lakenpose. Tøfler kan være lurt for bruk inne på hyttene.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Rallarvegen, 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Les mer om hyttene her: 
Hallingskeid
Kaldavasshytta

 

Spørsmål: ta kontakt med turleder Albert Barstad på: albert.barstad@yahoo.no
__

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar.

 

I Nansens fotspor over Vossaskavlen

I 1884 gjennomførte Nansen sin berømte tur fra Oslo til Bergen over Vossaskavlen. Hva med å følge hans historiske spor, i hvert fall et lite stykke? Dette blir en ekte ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Albrecht Hofheinz
  • Albert Barstad