Intro-tur, bli trygg i vinterfjellet

Fellestur

Fra dato
24. mars kl. 13:00
Til dato
27. mars
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Skitur, Hytte-Til-Hytte, Hyttetur, Fjelltur, Frivilligorganisert
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT Oslo og Omegn , Frivilligturer DNT OO , Krækkja
Turområde
Hardangervidda, Skarvheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Trenger du råd og erfaring før du legger ut på en skitur fra hytte til hytte på egenhånd? Da anbefaler vi at du blir med på denne «ferskingturen». Underveis tar vi opp temaer som førstehjelp i vinterfjellet, skredlære, veivalg og graving av nødbivuakk, samt praktiserer bruk av kart og kompass. Vi kommer også inn på bekledning og utstyr som kreves på en vintertur. Dette er nyttig forberedelse til turer på egenhånd senere.

Første dag går vi fra Haugastøl til Krækkja turisthytte som blir vår base i tre dager, før vi returnerer til Haugastøl siste dag. Terrenget på dette område av Hardangervidda er småkupert, og etappenes lengde er tilpasset for denne intro-turen. Du stiller opp med normalt gode skiferdigheter

- Skitur 4 dager: Haugastøl – Krækkja turisthytte - Haugastøl
- Lær deg å ferdes trygt i vinterfjellet
- Sosialt og hyggelig og samtidig trygg læring med rutinerte turledere

PROGRAM

Dag 1: På ski fra Haugastøl (988 moh) til Krækkja (1161 moh) ca 11 km/4 time

Deltakerne møter turledere på Haugastøl stasjon kl 13.00. Transport til Haugastøl sørger deltakerne selv for med tog eller bil.

I rolig tempo går vi innover fjellet og vi følger med på kartet fra første stavtak. Underveis vil turlederne komme med råd og tips for trygge skiturer på fjellet. Vel fremme står bestyrerne og tar oss imot med deilig middag og varme i stua.

Etter middagen samles vi i peisestua for «bli kjent møte» og informasjon om de neste dagene. Litt teori om bruk av kart og kompass skal vi også rekke som forberedelsene til neste dag.

Dag 2: Dagstur fra Krækkja 

Vi starter dagen med en god og rolig frokost. Deretter tar vi med oss nistepakka og termos og går en fin runde i området. Turlederne sørger for at dere får brukt hele dagen ute til ulike oppgaver. Dagens hovedtema er bruk av kart og kompass. Til lunch lager vi en god vindgrop slik at vi sitter lunt og godt når vi spiser.

Etter dagens tur kan vi glede oss til deilig middag og en god kveld i peisestua med oppsummering av dagen og forberedelse til neste dag.

Dag 3. Dagstur fra Krækkja 

Ny dagstur på nye områder ut fra Krækkja. Dagen går med til nye praktiske oppgaver og litt repetisjon fra gårsdagens temaer. Dagens hovedtema er førstehjelp i vinterfjellet. Deltakerne skal også øve på å lage en nødbivuak og i den inntar vi også dagens lunch.

Etter middagen samles vi i peisestua for siste gang hvor vi deler erfaringer fra dagene på fjellet, og kanskje blir det en fjellquiz også.


Dag 4. Krækkja- Haugastøl over Ørteren og hjemreise, ca 13 km/4-5 timer.

Etter nok en god frokost, pakker vi sekkene og begir oss i vei med siste etappe til Haugastøl. I dag velger vi å gå løypa over Ørteren og vi får en fin nedkjøring til Haugastøl.

For de som skal videre med tog baserer vi oss på å rekke toget som går fra Haugastøl kl. 15.47 og er i Oslo kl. 20.45 .

Med forbehold om endring i programmet! Det er turlederne, som etter å ha tatt hensyn til føre, væremelding og i samråd med bestyrere og deltakere, beslutter om dagens tur lar seg gjennomføre som programfestet.

Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Generell informasjon:

Pris: kr 2625,- for 3 overnatting med fullpension (medlemspris) 
Hver deltaker betaler for sitt opphold direkte på hytta. Se nettside til Krækkja for priser. 

Påmelding skjer uten betaling i Sherpa. Deltakerne blir fakturert individuelt fra hyttene/overnattingssted. Transport bestilles og betales selv individuelt. Måltider ordnes og betales i hovedsak selv. Ved unntak og eventuelle fellesmåltider vil det opprettes oppgjør i VIPS mellom deltakere og turledere.

For turelementer der deltaker selv er ansvarlig for bestillingen gjelder avbestilling mellom deltaker og gjeldende tilbyder (eks. transportør), og etter tilbyders avbestillingsvilkår. Deltaker er selv ansvarlig for avbestilling av eventuell hytteovernatting og faktureres etter gjeldende vilkår hos leverandør.

Bli medlem i DNT

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere: 12 (pluss to turledere) 

Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turen: middels
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting

Deltakerne bor på 4-6-sengsrom i egen lakenpose.

Les mer om hyttene her:
Krækkja
 

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Med offentlig transport fra Oslo:
Vi anbefaler tog fra Oslo S 
Se rutetider på entur.no eller VY.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene.  Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil fra Oslo:
Bil til Haugastøl.

Kart og ruteinformasjon:

Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Utstyr: 

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste vinter .
Det er obligatorisk at alle deltakere på vinterturene må ha med sin egen sovepose, liggeunderlag, vindsekk/nødbivuakk og spade. Alle våre skiturer i fjellet krever fjellski og støvler. 
Skifeller og snøbriller (stormbriller) er svært nyttig utstyr på vinterturer.
Les mer om våre forslag angående skifeller og skismøring.

Du kan benytte lakenpose i sengene på hyttene. Sovepose kan ikke benyttes.

Smittevernstiltak og hygiene på turer og hytter

Normale regler:
- Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
- Fortsett å vaske hender grundig. Har du ikke tilgang på varmt vann og såpe benytt håndsprit.
- Bruk papirlommetørkle. Har du ikke tilgang på dette er det best å hoste i albuekroken.

DNT forholder seg til FHIs smittevernsregler ved gjennomføring av turer og aktiviteter.

FHIs temaside 

Før påmelding
Vilkår for deltakelse:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i [link til vilkårene].

Om våre turledere
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og/eller instruktørkurs og har mye erfaring med denne type turer. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om hvem våre turledere er her.

Ofte stilte spørsmål: se vår faq om fellesturer. Denne må oppdateres først.

Dette er en frivilligdrevet tur, der turleder selv har laget turopplegget. Dette er ikke en pakketur og er ikke omfattet av lov om pakkereiser.

 

Intro-tur, bli trygg i vinterfjellet

Trenger du råd og erfaring før du legger ut på en skitur fra hytte til hytte på egenhånd? Da anbefaler vi at du blir med på denne «ferskingturen». Underveis tar ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Oddvar Stanes
  • Jan Gunnar Jakobsen