Rundtur i Jotunheimen Vest

7. august kl. 17:00
Fellestur, Fottur, Frivilligorganisert, Turkatalog2022_Hyttetilhytte, Voksne
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn , Frivilligturer DNT OO , Fondsbu , Gjendebu

Bli med på en rundtur i Jotunheim fra Fondsbu langs Bygdin til Torfinnsbu. Videre via Svartdalen til nydelige Gjendebu. Gjennom Veslådalen og Rauddalen til Olavsbu og tilbake til Fondsbu, noe det fineste Jotunheimen har å by på.

Rute: Fondsbu-Torfinnsbu-Gjendebu-Olavsbu-Fondsbu med mulighet for en topptur til Mjølkedalstinden for de som har lyst.

Dag 1 onsdag 3. august: Vi møtes på Fondsbu kl 18.00.
Her blir det servert 3 retters middag og kanskje en liten sang eller et dikt av Solbjørg.
Etter middag samles vi for å gå igjennom turen.
Det er parkering på Fondsbu for dere som kjører bil.
Det er også mulig å komme til Fondsbu med buss sjekk entur.no

Dag 2 torsdag 4. august: Fondsbu - Torfinnsbu, ca. 19 km/7 timer. (turens lengste etappe)
Vi går den nye traséen. Her følger vi Bygdins bredder et stykke, passerer elva Høystakka på DNTs lengste bru som nylig er bygd. Videre går vi under Galdeberget og oppover mot Langedalstjernet (1513 moh) og videre ned Langedalen hvor vi etterhvert ser igjen Bygdin, der vi vandrer langs breddene til Torfinnsbu. Torfinnsbu er en selvbetjent hytte hvor vi sammen lager middag.

Dag 3 fredag 5. august: Torfinnsbu – Gjendebu, gjennom Svartdalen ca. 16 km/6 timer
Oppover Torfinnsdalen og videre nordover inn i Svartdalen. Imponerende topper på begge sider av dalen hele veien bl.a. majestetiske Knutsholstind (2341 moh) – i tindesportens ungdom ansett for å være Norges høyeste fjell. En relativ bratt nedstigning og en fantastisk utsikt til Gjende og Gjendebu.
Her på Gjendebu får vi servert en deilig 3 retters middag.

Dag 4 lørdag 6. august: Gjendebu - Olavsbu, gjennom Veslådalen og Raudalen ca. 16 km/5 timer
Fra Gjendebu vandrer vi først over deltaet som de to elvene Storåe og Veslåe har bygd ut i Gjende. Så bærer det videre oppover Veslådalen, med uvanlig frodig vegetasjon så høyt til fjells. Etterhvert får landskapet mer høyfjellskarakter, og vi kommer inn i Rauddalen. Navnet kommer fra fargen på berggrunnen, som her består av olivin, pyroksen og hornblende. Ved forvitring får bergarten en rødbrun farge.

Etter totalt nesten 500 meter stigning passerer vi dagens høyeste punkt på 1460 moh., som også er vannskillet mot Vestlandet. Det er noen steinete partier i området, men vi ser etterhvert Olavsbu. Dette er DNTs mest besøkte selvbetjeningshytte, og blant de største i antall sengeplasser.

Om været er bra og vi fortsatt har overskudd av energi kan vi ta en tur opp på Mjølkedalstinden på 2138 moh.

Dag 5 søndag 7. august: Olavsbu - Fondsbu ca. 14 km/5 t
Fra Olavsbu går vi et par km tilbake på ruta fra i går, før vi skal ta av sørvestover. Her skal vi opp i 1600 moh., som er turens høyeste strekning med unntak av den ev. turen til Mjølkedalstinden. Her er det mye steinur, og litt kronglete vandring. Etter litt ned og opp kommer vi gradvis inn i Mjølkedalen, og det bærer nedover tilbake til Fondsbu.

På Fondsbu satser vi på å rekke bussen mot Fagernes som normalt går kl 16.55. I skrivende stund er det ikke klart om det er korrespondanse hele vegen videre fra Tyinkrysset. Du kan også velge å overnatte på Fondsbu, og ev. ta båten MS Bitihorn neste dag østover på Bygdin.

Med forbehold om endring i programmet!  Alle tidsberegninger er gjort ut ifra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/t. Vær oppmerksom på at pauser, vær- og føreforhold og ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen.

Pris og betaling
Overnatting 2 netter på betjente hytter og 2 netter på selvbetjente hytter. Priser DNT Oslo og omegn

Estimert totalpris for medlem 2720,-
Estimert totalpris ikke medlem 3608,-

Hver deltaker betaler eget opphold og mat underveis direkte til hytta og med DNT sin betalingsapp.
På de selvbetjente hyttene lager vi felles frokost og middag og vi deler på utgiftene, estimert til kr 200,-pr person.
Lunsjmat fra de selvbetjente hyttene må deltager selv ordne enten ved å ta med hjemmefra eller kjøpe fra proviantlageret på hytta.

Påmeldingsfrist 19/7-22
Deltagerne er selv ansvarlig for avbestilling etter påmeldingsfriten ihht Vilkår for deltagelse på frivilligorganiserte turer

Turen er klasifisert som krevende
Deltakerne må ha erfaring med å gå i fjellet over flere dager med ryggsekk. Flere dager er det omkring 500 meter stigning. I de høyeste partiene er det en god del stein.
Er du usikker på erfaringen som kreves for denne turen? Vennligst kontakt turleder. Kontaktinfo finner du til høyre på denne siden.

Hvordan komme til/fra oppmøtested
Deltageren må selv sørge for å komme fram til Fondsbu på egenhånd.
Det er parkering på Fondsbu for dere som kjører bil.
Det er også mulig å komme til Fondsbu med buss sjekk entur.no

Kart og ruteinformasjon
Kartet Jotunheimen vest dekker hele turen.

Utstyr og pakkeliste
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister for DNT pakkeliste sommer
NB! Det er ikke lenger tillatt å benytte sovepose i sengene på DNT Oslo og Omegn sine betjente hytter. Lakenpose kan benyttes, eventuelt leie av sengetøy.

Før påmelding
Vilkår for deltakelse:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i Vilkår for deltagelse på frivilligorganiserte turer

Om våre turledere
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye erfaring med denne type turer. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne.

Turlederne behersker engelsk.

Dette er en frivilligdrevet tur, der turlederne selv har laget turopplegget. Dette er ikke en pakketur og er ikke omfattet av lov om pakkereiser.

Turledere:

• Knut Sørgaard